Setmana de la Mobilitat Sostenible. A Reus, res a celebrar.De l’11 al 18 d’octubre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Sota el lema europeu ‘Tria. Canvia. Combina.’, la Setmana del 2015 proposa una cerca de noves formes de mobilitat, allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable. Canviant la nostra manera de desplaçar-nos podem augmentar els nostres nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit.

A Reus des de fa 4 anys els usuaris de la bicicleta  no tenim res a celebrar durant aquesta setmana.  Sense política de mobilitat sostenible, no hem reduït ni un centímetre l’espai dedicat als cotxes particulars,  lluny de engegar polítiques de pacificació del trànsit s’han eliminat senyals de límit de velocitat 30.Segons dades de l’Ajuntament l’any 2014 hem hagut de lamentar 19 accidents on s’han vist implicats bicicletes.  I és que amb una xarxa de carrils bici que s’encongeix, uns carrils bici que són ocupats contínuament amb mobiliari urbà,  la retirada de senyals de prioritat per a bicicletes, sense criteris per generar una xarxa d’aparcaments de bicicleta, i la decisió de no repintar els carrils de convivència, s’ha incrementat la inseguretat per als ciclistes i s’ha generat confusió respecte als drets i els deures  dels ciclistes per a circular en bicicleta.

Desitjaríem que les tant anunciades rutes saludable, serveixin per iniciar un camí cap a la millora de les infraestructures ciclistes. Com ja li hem dit a l’Ajuntament, les dues rutes recomanades per a bicicletes tenen greus mancances de seguretat i hem  posat a la seva disposició el coneixement, i les mesures per evitar-les.

Als calaixos de l’Ajuntament des de l’any 2011  hi ha un estudi per implantar mesures per a la millora de la circulació de bicicletes.  També ben guardat als calaixos  hi ha el pla  de mobilitat, que obliga a la redacció d’un pla director de la bicicleta, i inclou mesures per a la promoció de l’ús de la bicicleta.

Però de moment la política del consistori sembla dedicar-se a convèncer-nos que aparquem les bicis a casa.

Però la realitat és tossuda i cada cop més bicicletes circulen per la ciutat. I potser és hora, si no és que ja anem tard ,  que des de l’equip de govern, s’emprengui una política decidida  a donar un espai segur a la bicicleta en la circulació de la ciutat.

Des de Bicicamp, continuarem insistint, i continuarem treballant per a que un fet tant normal a qualsevol ciutat europea, com és una xarxa de circulació  segura per a les bicicletes pugui ser una realitat a la nostra ciutat.