5è Congrés internacional de la Bicicleta. Ponències.


El 30 d’abril i l’1 de maig de 2015 es va  celebrar a la ciutat de Girona el 5è Congrés Internacional de la Bicicleta, emmarcat entre els actes del Girona Bike World. 

L’acte promogut per l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, gestionat pel Consorci de les Vies Verdes de Girona, i amb la col·laboració de l'Euroregió Pirineus Mediterrani. 

En aquest link podreu consultar totes les ponències del congrés: 

Gràcies Toni per fer-nos arribar el link !!


Aquesta cinquena edició el Congrés es  va centrar en el cicloturisme i la mobilitat sostenible, comptà amb diverses conferències, taules rodones i presentacions de projectes i experiències portades a terme per professionals del sector.

El cicloturisme és una activitat recreativa, esportiva i no competitiva que combina l'activitat física i el turisme. En aquest sentit, s’identifiquen dues tipologies:

  • El cicloturisme d’alforges, que dóna més pes a l’activitat turística i que consisteix a viatjar amb bicicleta i visitar els llocs que es troben al llarg del seu recorregut. Les rutes consisteixen principalment en vies verdes, camins rurals o carreteres de baixa intensitat de trànsit.
  • El cicloturisme esportiu, que dóna més pes a la part esportiva, i consisteix a fer rutes per carreteres en àmbits amb bona oferta turística i hotelera.

A Europa hi ha cada any uns 2.300 milions de viatges de cicloturisme. L’impacte econòmic total que produeixen es calcula en 44.000 M€, dels quals 9.000 M€ són atribuïbles al turisme en sentit estricte. Així, el congrés vol posar de manifest el potencial econòmic del desenvolupament del cicloturisme a Catalunya, tenint en compte les seves condicions climàtiques, orogràfiques i paisatgístiques tan singulars.

D’altra banda, el Congrés vol posar èmfasi en la importància de la bicicleta en el marc del desenvolupament d’una mobilitat cada cop més sostenible al nostre territori, tant pel que fa als desplaçaments de caràcter quotidià com a la pràctica de l’esport o la realització d’activitats de lleure. 

En aquest sentit, el Congrés recull experiències i bones pràctiques en la promoció de l’ús de la bicicleta en àmbits urbans i interurbans, així com en la millora de la seguretat i la formació d’usuaris i no usuaris. També analitza els impactes en la salut i en la millora del nostre medi ambient i posa l’accent en la innovació, la tecnologia i les smart cities.