De Reus a Cambrils. On reben les bicicletes amb un bon sistema de senyalització
Cambrils és a només 13 km de Reus, en Bicicleta s’hi arriba en poc menys , si aneu a passet tranquil.  Us podeu oblidar de carreteres i autopistes. Per sort els camins que ens acosten a Riudoms i Vinyols, ens van apropant a Cambrils, per un recorregut còmode i planer. Ens atrevirem a qualificar-la fins i tot de familiar. Això si heu de tenir en compte que cal tornar i la tornada fa una mica de pujada.

Però aquest camí seria molt més fàcil si durant el recorregut  ens trobéssim les cruïlles degudament senyalitzades.

Aquest vegada la sortida ha estat el dissabte 27 d’octubre, la pluja torrencial del dia 20 ens va obligar a anular la sortida prevista.  Malgrat la pluja que ha continuat caient durant la setmana , ens hem trobat els camins en prou bon estat   


Primer pas: poder sortir de la ciutat de Reus.

El recorregut comença anant a buscar el Camí del Roquís direcció a Riudoms. Passem per davant del camí dels Molins Nous. On hi ha un senyal de prohibit. Això ens obliga a donar un tomb prou llarg pel camí del Roquís.

Poc costaria en aquesta cruïlla incorporar un senyal que permetés circular  a les bicicletes en les dues direccions.

El camí ens porta directes a Riudoms , al camp de futbol. Des d’allà cal anar a buscar el camí dels Matxos que ens permetrà arribar fins a Vinyols, de Vinyols anem a buscar la carretera del Parc Samà, la creuem i agafem ja el camí que ens porta fins a Riudoms.


Sembla senzill, però aquest és un tram ple de cruïlles amb altres camins, camins veïnals, masos...  Un bon sistema de senyalització que ens indiqués la direcció i els km que falten, facilitaria l’ús en bicicleta d’aquesta ruta. Però com a mínim  caldria recuperar la senyalització dels camins principals que ens ajudin a reconèixer que anem pel tram correcte sobretot al camí del Matxos i al Camí de Vinyols.

Són 15 km que ens haurà portat fins a Cambrils, al Parc del Pinaret

Parc del Pinaret de Cambrils i El Gaig Blau, Escola de Naturalistes.  

El Parc del Pinaret és un parc urbà tancat amb una superfície total de 44.352 m2.  El parc està format per una sèrie d'espais diferents que tenen en comú el fet d'estar integrats per vegetació autòctona d'àmbit mediterrani. Al centre del parc, entre la plaça on hi ha la pèrgola i el pinar, hi ha una zona amb diverses jardineres. Cada una d'elles presenta diferents tipus d'espècies representatives de l'àmbit mediterrani, les quals també tenen una funció divulgativa i eductiva.

Les explicacions del Jesús, ens han fet adonar del privilegi que suposa gaudir d’aquesta comunitat vegetal de caràcter autòcton que identifica el parc del pinaret i que s’ha transformat en centre d’interès per a l l'Aula verda del parc. 

L’aula Verda del parc és la seu de l’Escola de Naturalistes El gaig Blau  [http://escoladenaturalistes.blogspot.com.es/]    L’1 d’octubre de 2010 l’Ajuntament de Cambrils va subscriure un conveni per la cessió d’ús de l’Aula Verda del Parc del Pinaret al GEPEC, per dur a terme l’escola de naturalistes. L’escola, pionera a Catalunya, es va crear per a contribuir a omplir el gran buit que suposa que molts nens i nenes amb sensibilitats i interessos envers els animals i la natura no disposin de cap espai temporal ni físic per a desenvolupar aquesta inquietud amb correcció i sentit ètic.

De tornada cap a Reus.

Es d’agrair l’esforç realitzat a Cambrils per a senyalitzar els camins i les rutes. El recorregut per Cambrils, tant  d’entrada com de sortida, ens permet gaudir del recorregut sense preocupar-nos per quin és el camí correcte que hem d’agafar.

La sortida la fem per  darrera de la Salle, anant a buscar el camí de la font del Ros que ens retronarà a Vinyols on tornarem a enfilar cap a Reus. De nou aquí hem perdut el senyal que ens indica el nom del camí, que fins fa ben poc si que hi era.

El camí de la Font del Ros amaga un tresor del nostre patrimoni, la Torre del Mas de Don Felip – Torre de defensa del segle XVI, que es va construir per defensar-se dels pirates berberiscos. Amb posterioritat se li va adossar una masia.


Convençuts de la importància de recuperar el valor del camins com a eixos de comunicació per a la bicicleta, i perquè pensem que es important donar visibilitat al patrimoni natural, social, econòmic i arquitectònic que amaguen els nostres camins, de totes aquestes  consideracions que hem exposat aquí, farem arribar una carta als Regidors responsables de Medi Ambient de cada poble, a fi de que tinguin a bé corregir aquestes anomalies i es pugui tenir una informació acurada en el moment de circular en bicicleta per aquests itineraris que ens permeten arribar i poder conèixer els pobles del nostre entorn.


Links d’interès 
 
 

La propera sortida ens arribarem a Castellvell.
ANIMS I A PEDALAR !!!